Skip to main content

De Componist - Capelle a/d IJssel

Op de locatie De Componist in Capelle a/d Jssel bieden wij:

  • Behandeling in het ontwikkelcentrum

Rachel van Kampen, teamleider

Annette Maassen, teamleider

Doelgroep
De kinderen van het ontwikkelcentrum, variërend in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar, kunnen gediagnosticeerd zijn met een stoornis in het autistisch spectrum of er zijn vermoedens van een stoornis in het autistisch spectrum, een ontwikkelingsachterstand, een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Ook hebben de kinderen op deze groepen een extravert karakter, waardoor hun gedragsmatig functioneren een aandachtspunt is. Bovendien is bij alle kinderen sprake van een achterstand op de taal- en spraakontwikkeling.

Groepen
De samenstelling per structuurgroep is verschillend. Het verschil is onder andere zichtbaar in internaliserend of externaliserend gedrag, het ontwikkelingsniveau van een kind en het tempo waarin het dagprogramma wordt aangeboden.

Op deze locatie zijn er elf groepen:

  • Gitaar, Piano, Tamboerijn, Banjo, Trommel, Samba, Triangel en Harp zijn structuurgroepen.
  • Dwarsfluit is een structuur-plusgroep, waar de groepsgrootte kleiner is en dus meer begeleiding kan worden geboden.
  • Viool en Trompet zijn schoolvoorbereidende groepen.

Behandeling
De Componist heeft een samenwerking met een logopediepraktijk, waarbij een logopedist een aantal dagen werkzaam is op de locatie. Daarnaast bieden wij ook fysio aan en ergotherapie. Op de locatie is ook een gedragswetenschapper aanwezig en een GZ-psycholoog, die op wisselende dagen beschikbaar is. Ook ontvangen sommige kinderen op de locatie gezinsondersteuning (PPG). Binnen de locatie wordt gebruik gemaakt van de methodes: Kleine stapjes, Geef me de 5, Ervaar het maar, LACCS en andere relevante methodieken en theorieën. Al deze technieken dragen bij aan een positieve ontwikkeling van de kinderen.

Op alle groepen wordt intensief samengewerkt met ouders en kan gezinsondersteuning helpen bij het stimuleren van de ontwikkeling thuis. Gezinsondersteuning wordt ingezet als verlengde van de behandeling die op de groep gegeven wordt. Samen met ouder(s) wordt gekeken welke vervolgplek geschikt is voor het kind als de behandeling bij Citykids afgerond wordt.

Faciliteiten
De Componist beschikt over een tovertafel waar de kinderen heel leuk op reageren. De Tovertafel is een beamer die op de grond of op een tafel interactieve spellen projecteert. De Tovertafel kan onder andere worden ingezet om de interactie tussen kinderen te vergroten en/of de aandachtsspanne van kinderen te vergroten. Ook kan het bij kinderen die een hoge bewegingsbehoefte hebben, voor ontspanning zorgen. De kinderen die snel overprikkeld raken kunnen juist door de sensopathische spellen tot ontspanning komen. Voor elk kind is er een passend spel. De kinderen genieten hier enorm van en het helpt enorm bij de behandeling van de kinderen.

Bovendien beschikt locatie de Componist over een klim- en klauterruimte, een snoezelkamer en een kleine gymzaal. De verschillende ruimtes worden intensief ingezet in het dagprogramma van de kinderen. 

Bijzondere momenten
Rachel vindt het belangrijk dat zij samen met de mentor van het kind en de GZ-psycholoog kijken naar interventies, die de communicatieve vaardigheden van het kind kunnen vergroten. Ook begeleidt zij samen met de mentor van het kind het aanmeldingsproces bij logopedische en/of fysiologische behandeling en samen met de ouder(s) wordt gekeken naar eventuele doorstroommogelijkheden, zoals een aanmelding bij een onderwijssetting. 

Erg leuk is vooral de afwisseling tussen momenten met de kinderen, ondersteunen in hun ontwikkeling en nadenken over interventies die kunnen helpen de kwalitatieve zorg te kunnen bieden waar CityKids naar streeft. Belangrijk is denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen is en dat wordt elke dag meegenomen in het werk.

De medewerkers van de groepen zijn enthousiast wanneer de kinderen stapjes maken, ook door de liefdevolle benadering. De regelmatige complimenten en waardering van de ouders, die de teams mogen ontvangen zijn geweldig en met de ouders volgen zij vol trots de ontwikkeling van de kinderen.

Nieuwsgierig geworden?
U bent van harte welkom om bij ons de sfeer te komen proeven en in een persoonlijk gesprek uw wensen kenbaar te maken.

Bereikbaarheid
De Componist is per auto gemakkelijk te bereiken en er is voldoende parkeergelegenheid. Met openbaar vervoer is de locatie ook te bereiken, via de metro, onbemand shuttlebusje richting Rivium Boulevard en 5 minuten lopen.

Rivium Oostlaan 25-27 | 2909 LL | Capelle aan den IJssel | 010-4673105 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Virtuele tour

Breng een virtueel bezoek aan Componist en kijk rond.
Ongeldige invoer